NKO Beveren-Waas/Melsele

Neus-, Keel- en Oorspecialisten

Operaties aan de neus: Schelpplastie

Functies van de nesschelpen

Elke neushelft heeft drie slijmvliesplooien die boven elkaar zitten. Dit noemen we neusschelpen. De neusschelpen verwarmen, bevochtigen en reinigen de ingeademde lucht. Op deze manier wordt 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neusschelpen weg gefilterd en onschadelijk gemaakt. De onderste neusschelpen zijn het grootst en geven vaker klachten dan de andere.

Problemen

Zwelling van de neusschelpen wordt veroorzaakt door allergieën van de bovenste luchtweg of door overgevoeligheid voor niet specifieke factoren, zoals verschillen in temperatuur, vochtigheid en kwaliteit van de lucht (benzinedamp, fijnstof en andere prikkelende stoffen). Dit geeft een verstopt gevoel. Neusverstopping kan aanleiding geven tot een vermindering van reuk en smaak, hoofdpijn, ontstekingen, snurken en een onderbroken nachtrust.

 

Behandeling

Bij verstopping van de neus worden vaak neusdruppels of neusspray gebruikt. Ook neussprays met ontstekingsremmers (corticosteroiden), die wel langdurig gebruikt kunnen worden, helpen helaas niet altijd. In dit geval kan er over gegaan worden tot een ingreep. De dokter past hierbij de Celon techniek toe, ook wel radiofrequente thermotherapie genoemd. Door een inwendige verhitting van de neusschelpen (tot boven 60 graden) verschrompelt het weefsel en neemt het volume af. Dit is een kortstondige ingreep.

 

Nazorg

In de eerste weken na de behandeling is de neus niet optimaal open. U kunt last hebben van korsten, slijmvorming en soms een onaangename geur. De dokter zal u een zalf en een neusspoeling voorschrijven. U komt 1 week na de operatie en 6 weken na de operatie nog een keer op controle.

 

Meer informatie

Aarzel niet om ons te contacteren op het nummer 03 775 43 68 bij vragen of onduidelijkheden na het lezen van deze brochure.

 

Allergie

Operaties

Tips