NKO Beveren-Waas/Melsele

Neus-, Keel- en Oorspecialisten

Latexallergie

Inleiding

Latexallergie vormt zonder enige twijfel een belangrijk probleem voor een toenemend aantal patiënten. Men kan 2 vormen van overgevoeligheid onderscheiden:

Tevens moet er aandacht gevestigd worden op de kruisreactiviteit met bepaalde groenten, vruchten en planten.

 

Algemeen

Tijdens het verwerkingsproces van latex, dienen, naargelang het eindproduct, diverse chemicaliën te worden toegevoegd. Deze rubbertoevoegingen zijn de agressieve producten die, tot het contactallergisch eczeem kunnen leiden.

 

Symptomen

Het contactallergisch eczeem:

Dit eczeem op latexhoudend materiaal wordt gekenmerkt door:

Zelfs bij vermijden van contact met het allergeen is het mogelijk dat de letsels nog verergeren en zelfs nog enkele weken aanhouden, om nadien te verdwijnen. Deze reactie wordt echter niet veroorzaakt door de latex zelf, maar wel door de toevoegsels van het verwerkingsproces. Ook het maïszetmeel dat gebruikt wordt als glijmiddel voor bijvoorbeeld handschoenen kan een uitzonderlijke oorzaak van contacteczeem zijn.

Latexanafylaxie

Deze reactie berust op een overgevoeligheid voor het product latex zelf, en niet op de toevoegsels in het verwerkingsproces. De natuurlijke latexeiwiten, die voorkomen in de grondstof en het eindproduct, zijn verantwoordelijk voor een overgevoeligheidsreactie. De symptomen kunnen erg gevarieerd zijn en berusten op de aard van het contact:

 

Risicogroepen

Latexanafylaxie treedt voornamelijk op bij personen met een hogere graad aan blootstelling. Contactallergisch eczeem kan ook voorkomen bij patiëntjes bij wie een herhaaldelijk heelkundig ingrijpen of sonderen noodzakelijk was. Personen die werken in medische of paramedische beroepen vormen tegenwoordig de grootste risicogroep. Ook bij werknemers in de rubberindustrie en bij huishoudpersoneel vindt men een stijging van latexallergie.

 

Kruisreacties

Uit recente studies blijkt dat er een verband bestaat tussen het optreden van allergische reacties tgv. latex en bepaalde voedingsmiddelen en omgekeerd. Bijgaand vindt u een lijst met bepaalde voedingsmiddelen die kruisreactie kunnen vertonen. Deze lijst is echter niet volledig.

Avocado

Kiwi

Banaan

Papaya

Passievrucht

Meloen

Kastanje

Boekweit

Perzik

Nectarine

Kers

Abrikoos

Vijg

Appel

Amandel

Pinda

Mosterdzaad

Tomaat

Pompelmoes

Noten

Ananas

 

Diagnosestelling

Contactallergisch eczeem

Omdat er sprake is van reactie ten opzichte van één of meerdere rubbertoevoegsels, vereist de diagnosestelling vaak één of meerdere reeksen van specifieke contactallergische huidtesten.

Latexanafylaxie

De diagnosestelling berust op een zorgvuldig onderzoek waarbij bijzondere aandacht dient uit te gaan naar de eventuele risicogroepen, geassocieerde fruit- en/of groentenallergie. Bij verdenking kan de diagnose bevestigd worden door bepaling van latexspecifieke antistoffen in het bloed. Indien er, ondanks een sterk vermoeden geen positief resultaat uit de bloedtest komt, dient men over te gaan tot het plaatsen van huidtesten. Deze priktesten gebeuren best in een gespecialiseerd centrum.

 

Preventie

Vermijden van het oorspronkelijke allergeen is de basis. Omdat dit in de praktijk vaak moeilijk te realiseren is, dient men de risicogroepen veilige alternatieven aan te bieden. Patiënten met een vastgestelde latexanafylaxie dienen alle contact met dit product te vermijden en steeds een epi-pen bij zich te hebben.

 

Diverse producten die latex bevatten

Huishoudhandschoenen

Rubberen speelgoed (bijv. bijtring)

Douche en badgordijnen

Condooms

Fopspenen

Zwemvliezen

Warmwaterkruiken

Schoeisel

Badmutsen

Stretch textiel, panty’s

luchtmatrassen

Duikmaskers, snorkels

Handvatten (racket, golfclub)

Zelfklevende enveloppen

Banden (fiets,auto,moto)

Rubberlaarzen

Vlakgommen

Kleefpleisters

Deze lijst is zeker niet volledig. Per risicogroep kunnen er specifieke lijsten geraadpleegd worden via de website: www.theucbinstituteofallergy.ucb.be.

 

Vragen

Meer informatie over latexallergie of allergie in het algemeen kan u steeds vinden op de website van the ucb institute of allergy: www.theucbinstituteofallergy.ucb.be.

Meer informatie

Indien u nog vragen heeft kan u steeds terecht bij uw behandelende arts op het telefoonnummer: 03 775 43 84 of op onze website: www.nko-beveren.be

Allergie

Operaties

Tips